dimarts, 9 de juliol del 2013

300 anys no són res!


Avui fa 300 anys de la publicació d'això: 



"ARA OJATS TOTS GENERALMENT
Es fa saber, de part de l’Excel•lentíssim i Fidelíssim Consistori, dels Excel•lentíssims i Fidelíssims Diputats i Oïdors de Comptes de l’Excel•lentíssim i Fidelíssim Principat de Catalunya, seguint la resolució deliberada pels Excel•lentíssims i Fidelíssims Braços Generals, el dia 6 del corrent mes i any, pel present Pregó i Edicte que:
L’Excel•lentíssim i Fidelíssim Principat de Catalunya, convocat en Braços Generals el sobredit any i dia, ha deliberat continuar la guerra en nom de la Sacra Cesària Catòlica Reial Majestat l’Emperador, i Rei nostre Senyor, (Déu lo guardi) per mantenir-se vassalls de la sobredita S.C.C.R.M. segons la llei establerta en Corts Generals celebrades en l’any 1706, i per a conservar les Lleis, Constitucions, Privilegis, Honors, Costums i Prerrogatives, que el Sereníssim Duc d’Anjou ha derogat, volent que el present Principat de Catalunya s’entregui a discreció, i que els naturals i habitants no gaudeixin en endavant de més llei ni privilegi que el que al seu arbitri vulgui imposar-los.
Per tant, declaren que del dia present en endavant, tots els naturals i habitants del present Principat tinguin, reputin i tractin per Enemics, tots els súbdits i vassalls, tant del sobredit Duc d’Anjou, com els súbdits i vassalls de la Majestat del Rei de França, per quant aquest és aliat, ajuda i afavoreix els designis del sobredit Duc d’Anjou.
Per tant, es prohibeix sota les penes establertes pel crim de Lesa Majestat, que del dia present en endavant, ningú s’atreveixi a tenir comunicació, ni tracte, ni per escrit, ni de qualsevol altre manera, amb els dits vassalls i súbdits, si no volen ser tractats com a vassalls inobedients de l’Emperador, i Rei nostre Senyor, i Enemics de la Pàtria.
Per què les dites coses siguin a tots notòries, manen els Excel•lentíssims i Fidelíssims Senyors Diputats es faci i es publiqui el present Ban y Pregó en els llocs acostumats de la present Ciutat i a totes les altres parts on convingui i sigui menester”.

Perquè només hi havia o la submissió total i la pèrdua de les llibertats o la guerra a ultrança.

 .../...

I un dia ens despertarem i ens direm, "- I per què no ho fèiem abans, si era tan fàcil?"- 



4 comentaris:

  1. Això dóna gust, la teva frase final anima molt!!! Gràcies de nou.

    ResponElimina
  2. Potser l'únic moment de la nostra història en que hem estat valents de veritat, sense por a les represàlies, sense temor a l'enemic.

    ResponElimina
  3. escrivien una mica estrany fa 300 anys, no? més que català sembla lapao xD

    ResponElimina
  4. he, he, he... pons m'has fet riure!!!

    Alyebard, no sé si t'has assabentat de la moguda blocaire per l'11 de setembre. Si vols fer-hi un cop d'ull.

    http://cadenablogs-11setembre2013.blogspot.com.es/

    ResponElimina