dimecres, 23 de desembre del 2009

Natalis Solis Invicti

Fa molts i molts  anys, al nostre orient, va néixer un fill de mare verge en una cova. Quan es va fer gran va matar el brau que havia fet perillar l'univers. Els seus seguidors commemoraven el seu naixement fent una festa pels vols del solstici d'hivern.En que l'univers recupera el seu ordre i torna a créixer el dia i es vencen les tenebres. Fa mols i molts anys pels vols del solstici, els romans es donaven petits dolços on hi havia amagada una fava; qui la trobava manava (senyor o esclau) per un dia dins la casa i es donaven regalets i s'embriagaven en una festa dedicada a Saturn. Fa molts i molts anys a l'esperit de l'any vell encarnat en un tió se'l picava i se'l cremava perquè el nou arribés aviat i tornés a créixer el dia i fos un Bon Any. Barregeu-ho tot i tindreu moltes de les coses que celebrarem aviat.No fa tans anys un dels primers Bisbes de Roma que va usurpar? el títol religiós romà de Pontifex Maximus  va decidir que el 25 de desembre seria el naixement de Jesús.(així els romans anirien a Missa i no s'emborratxarien celebrant les Saturnalies) Els cristians de Constantinoble i d'Alexandria van dir que estava sonat i van continuar celebrant-ho el 6 de gener (Epifania)així Jesús neix i els Reis d'Orient arriben al mateix dia.(Com continuen fent els Ortodoxos) Així doncs, ALYEBARD i tots els seus us desitja un BON NATALIS SOLIS INVICTI, ai no, un BON NADAL i us dedica una nadala que ens recorda a tots la primera figura que cerquem quan veiem un pessebre.

Albert Pla, Joan Miquel Oliver, Gerard Quintana, Estopa, Quimi Portet i Manel canten la cançó d'aquest Nadal.
http://www.youtube.com/watch?v=UECBtWLpAyI

2 comentaris:

  1. Sí senyor. El cristianisme occidental és una religió sincrètica, un poti-poti on es barreja:

    - Mitraisme: diumenge dia del Senyor, Mare Verge, 25 de desembre...
    - Culte a Issis: culte marià
    - Judaisme reformat: prèdiques de Joan el Baptista i Jesús de Galilea
    - Paganismes europeus: politeisme en forma de culte als diversos sants patrons, així com culte als llocs màgics en forma d'ermites i llocs de verges trobades.

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord!. El que no ha impedit que la seva estructura al adaptar-se a la de l'imperi romà ( vestuari ritual, etc) substitució del pretor imperial pel bisbe, etc. substitueixi durant dos mil anys! com diu un parent meu és la única multinacional en que els comercials donen la vida (literalment) per l'empresa.
    I tot i això l'església ( entesa com a ekklesia=assemblea de creients) que fan una molt bona feina amb la pobresa i el patiment tenen tot el meu respecte.

    ResponElimina