divendres, 13 de gener del 2012

The Holstee Manifesto i la profecia Maia

Fa dies que el vaig veure, i que em roda pel cap d'aplicar-lo. Com a mínim gran part d'ell. Potser té a veure en que hem canviat d'any i fas una pila de bons propòsits. Ja veurem com acaba tot.

Holstee Manifesto

Corre la brama que els Maies en el seu calendari van predir que el món acabarà el proper 21 de desembre de 2012.  Cada un que pensi el que vulgui, però m'han fet gràcia uns quants acudits que corren per la xarxa. 
Per cert. La meva opinió: Els nostres calendaris acaben tots el 31 de desembre i no s'acaba el món. S'acaba el calendari i comencem altre cop amb un de nou el dia 1 de gener. 


Ells acaben un cicle llarg, o si voleu una altre analogia. Un comptaquilòmetres de cotxe: Quan el digit "9" canvia, canvia a "0" i s'afegeix una unitat més al costat, 09, 10, 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20. No per això s'atura el cotxe, no?
Ara una mica d'explicació arqueològica:

El Tzolkin és un calendari de 260 dies basat en el període de la gestació humana. Es compon de 20 signes dels dies, cadascuna d'elles té 13 variants, . Els maies també van usar un calendari de 365 dies anomenat Haab, i un calendari amb el cicle de Venus, a més d'altres. Els investigadors van mesurar durant llargs períodes de temps per mitjà d'un Compte Llarg, en què un any de 360 ​​dies (un "Tun"), consta de 18 x 20 dies "mesos" ("uinales"). Vint d'aquests Tuns és un Katun, 20 Katun és un Baktun (400 anys), i 13 baktunes se suma a una "Gran Cicle" de 1.872.000 dies, (5200 Tuns, 5125 anys).

Estudiosos sobre els maies han estat tractant de correlacionar el Compte Llarg amb el nostre calendari gregorià occidental, des del començament del segle passat. Hi va haver una variació enorme en les correlacions suggerides, però ja el 1905, Goodman va suggerir una correlació de tan sols 3 dies,  avui la més popular. Coneguda com la correlació GMT, o "# 584.283 correlation", aquesta es va acabar de computar el 1950, i posa l'inici del Gran Cicle (dia 0.0.0.0.0) el dia 11 d'agost de 3114 aC, i la data final (conegut com 13.0 .0.0.0.) com el  21 de desembre 2012. Llavors es tornaria a 0.0.0.0.0.

I si m'equivoco i peta tot, doncs tal dia farà un any :D. Per això apliqueu-vos el Holstee Manifesto i visqueu la vida. 

Ei, em deixava els acudits!




34 comentaris:

  1. Això dels maies és una mostra més del poti-poti cultural on estem: tothom n'ha sentit a parlar i fins i tot se'n fan pel•lícules, però ningú no sap realment què és. Si hem de seguir els maies (fascinant cultura), el seu còmput d'anys continua fins a l'Alautun, que són 64.000.000 de tun, és a dir, 63.123.287 anys solars. Si tenien una unitat com aquesta per mesurar el temps és que no devien esperar que el món s'acabés tan aviat.

    Tots tenim una fi del món particular, i sempre hauríem de viure conscients que els nostres dies són únics. Molt bons els acudits.

    ResponElimina
  2. Hiniare: Ben cert! Els acudits són molt bons i el Manifest és una mica això que visquem els nostres dies com a únics. i dins altres cultures també hi ha cicles molt llargs com a l'Hindú amb el dia de Brahma que dura 8.58816 * 10 elevat a la 9. Quan es calcula que l'edat de l'univers és de 13 * 10 elevat a la 9. Això vol dir que agafes qualsevol calendari antic i pots fer prediccions de la fi del món amb el dia que vulguis. Gràcies per comentar, em pensava que avui ningú s'atreviria ;)

    ResponElimina
  3. Hahaha! Al marge de fer riure, les raons que esgrimeixen aquestes vinyetes gràfiques, em semblen prou raonables!
    Quina necessitat hi havia de calcular anys i panys fins al infinit i més enllà...algun dia havíen de parar, no?

    No és difícil d'imaginar al pobre que grabava la pedra a cops de cisell: "Quina mandra tú" -devia pensar-"que continuï un altre"!

    I llestos! :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La meva maleta: Cert, en algun moment havien d'aturar-se, no? Molt bo això del que grabava el calendari.

      Elimina
  4. Fa dies que dic el que diu l'última vinyeta, que és que ens ho creiem tot, eh! Aquests dies, amb això he recordat molt el llibre de Guy Bois, La revolución del año 1000. Crec que el recuperaré i li faré una ullada :)

    ResponElimina
  5. je je els acudits estan bé...
    ara, si que van dir que acabaria el mòn, però ho van fer un parell de cops, el primer amb l'arribada de Quetzacotal, que els azteques van identificar amb Hernan cortes, i la segona el 24 de desembre de 2012....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert Aris, per això, si el món s'ha d'acabar el proper desembre em penso aplicar el Manifest. Viure la vida!

      Elimina
  6. Molt d'acord amb tu. Completament d'acord amb tu!!! Sempre ho he vist així. Simplement, algun dia havien de deixar de posar dies al calendari! I amb això que expliques del Gran Cicle, doncs quedat tot encara més ben entès.

    A més, el món no es pot acabar aquest any, que jo acabo la carrera el 2013, i seria tirar per la borda tota una vida d'estudis!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, una dona que està d'acord amb mí!! XD. Crec que sí, que el calendari el posarien a zero altre cop. I és una bona raó que continuï el món. Et necessitem de metgessa!!

      Elimina
  7. Ben explicat i ben contat....i si acaba malgrat tot....vaja s'ha acabat ja tantes vegades el món! el 1000, el 2000....

    ResponElimina
    Respostes
    1. I això només amb la nostra manera de comptar el temps!, imaginat les altres cultures que fan servir altres calendaris!!
      Sí s'acaba, com deia un familiar meu, que m'agafi ballant i no treballant. ;)

      Elimina
  8. Bona publicació!
    Jo tb sóc de les partidaries que s'acaba un cicle, com acaba per nosaltres cada 31 de desembre. Començarà un altre, seguríssim :)
    Tinc masses coses pendents per fer encara..jeje
    Ara, aquest nou cicle serà diferent, tb n'estic segura..
    (m'he posat una mica al dia per aqui :D)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies! Segurament ja estem iniciant un canvi de cicle. I sí, tots tenim moltes coses pendents encara :D

      Elimina
  9. :) Després de l'euro vindrà el dra(c)ma grec, com a unitat monetària, o sigui, el 13 de desembre del 2012 :D

    ResponElimina
    Respostes
    1. Més que dra(c)ma grec serà tragèdia grega :( el 14 salut i feina. ;)

      Elimina
  10. Si al final s'acaba el mon al 2012 estaré molt decepcionat, ja li estic agafant la gràcia a això de viure

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona! Jo també tot just estic agafant-li el pols. Aviat hauré de decidir que vull fer quan sigui gran.

      Elimina
  11. Els banquers, que són els que més saben, no hagueren concedit hipoteques a tan llarg termini. D'altra banda els maies no eren molt llests, ja que fa uns quants anys que el món se'ls va acabar.

    ResponElimina
  12. Potser es van extingir com a cultura perquè no tenien banquers? Però se'ls ha de reconèixer el mèrit de la paciència a calcular un calendari tant llarg.

    ResponElimina
  13. Em sembla que intentaré seguir el manifest Holstee, tant si s'acaba el món com no... una abraçada, Alyebard! Gràcies per seguir el meu blog!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per passar-te. És una bona manera de viure. (alguns punts em costaran d'aplicar)

      Elimina
  14. Waw! Gran exposició del calendari ;D! Jo em vaig assabentar el 2006 de la predicció i com que sóc una neuròtica he estat 6 anys pensant en com em posaria tremolar en arribar el 2012 jajaja! He entrat a l'any més panxa que panxa! Com tu dius, viuré la meua vida i com diu la expressió llatina: carpe diem ;D!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Carpe diem sempre! per cert, t'explico una per patir fins el 2035? XD

      Elimina
  15. A veure si ara per tres dies no em deixaran fer anys de nou! No, no i no! Els maies tenien moltes coses bones però això de que s'acaba el món... no, no i no!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només faltaria i que en puguis celebrar molts i molts més ;)

      Elimina
  16. El que sí és cert, és que cada dia s'acaba per algú i sense predicció. Potser m'equivoco, però aquesta fi, és el tancament de la percepció de tot allò que es troba en una dimensió molt més, llunyana que la nostra; física, mental i espiritual. El que ara us diré, espero que no us faci tenir una percepció errònia de mi, però m'he apuntat a un curs el diumenge 29 per saber com afrontar aquest canvi, que no tothom podrà copsar. (ho vaig veure, i sense saber massa de què va, m'hi he inscrit. Potser seran un secta, i ja veurem què foto): Ja us explicaré com m'ha anat.

    ResponElimina
  17. Doncs Dafne ja ens explicaràs. Potser sí, que el canvi de cicle és més espiritual que material. Ja es veurà.

    ResponElimina
  18. Quin mareig de xifres. Però amb tants calendaris pel món no hi ha algun que amb una mica de carpe diem ens baixi d'aquestes muntanyes russes?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tranquil! És el que recomano, viure la vida!! Els calendaris no deixen de ser una convenció per saber en quin temps estem. Com si vols portar-ne un de propi. Demà serà 0.0.0.1 Rafel. ;)

      Elimina
  19. Per favor! Explica-me-la, ja estic curada d'espant XD!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. l'efecte 2K36 (2036) com el de l'any dos mil però per a ordinadors basats en programari UNIX anterior a 1990 :D alguna cosa amb les comes flotants i uns i zeros, consulti a un friki del sistema UNIX.

      Elimina
  20. En resum, carpe diem, però amb seny ;-)

    ResponElimina