divendres, 20 de novembre del 2015

40 anys no són res - Españoles, Franco a muerto -

Up Periscope ( 1959) LA pel·lícula! 

Avui fa 40 anys que es va morir Franco.  El 20N va lligat a la meva memòria a que la nit abans, a la tele en blanc i negre feien, si no em falla la memòria, una pel·lícula de la segona guerra mundial; de submarins i la volia veure. Però o bé era massa tard, a les 10 ja ens enviaven al llit al meu germà i a mi o van sortir els demolidors 2 "rombos" i llavors sí que no hi havia excusa. Cap al llit s'ha dit.
Al matí la mare ens va despertar tard i ens va dir que no hi hauria escola, que s'havia mort Franco.
Pel meu germà i jo mateix, Franco era aquell senyor que sortia a les pessetes i als segells, no hi vam donar més importància. El que ens va saber greu de veritat és que l'hàmster que teníem s'havia mort de vell. I això sí que ens va saber greu. Però encara ens quedava la gossa.
Llavors a la tele, on només podíem veure una cadena i en prou feines l'uhacheefe, va sortir un senyor que ho deia i plorava i després va començar a desfilar tot de gent davant d'un senyor que estava dins la caixa i després vam veure com un senyor vestit de soldat deien que seria el nou Rei.
La vida llavors era en blanc i negre
Ens vam passar els dies jugant amb els madelmans i llegint tebeos.
Els meus primers madelman

Els meus primers madelman

I llavors és quan t'adones que el fill d'aquell que anava disfressat de soldat ara és el Rei, que ja has vist 5 Sant Pares a Roma, i que la gossa de casa ja no t'espera a la porta i remena la cua com quan tornaves d'escola perquè en fa molt que és morta. Que 40 anys passen en un obrir i tancar d'ulls i comences a refugiar-te en els records de la  teva infantesa perquè saps que els propers quaranta ja són de baixada.

8 comentaris:

  1. Molt emotius aquests records. I no ho dic pel que plorava per la mort d'aquell, precisament.

    ResponElimina
    Respostes
    1. AQUELL MATI,EL MEU HOME HAN VA DESPERTAR,"PER FI A PETAT",MIRA SI SOC VELLA¡¡¡,I VAIG CORRE A TEF.A LA MEVA TIETA,"TIETA S'ACABAT,ES MORT"...LA SEVA RESPOSTA,CADA DIA MES VIGENT"SANTA INOCENCIA¡¡¡EN TENIM PER ANYS" VOLS DIR QUE VA MORIR DE DEBO?

      Elimina
    2. Sí, és amb aquestes efemèrides que te'n dones compte de com passa de de pressa el temps...

      Elimina
  2. M'agrada pensar que en aquests 40 anys alguna cosa ha millorat

    ResponElimina
  3. Tres generacions marcades per la guerra i la dictadura. De seguida es diu.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Encara arrosseguem moltes pors fruit d'aquella nit.

      Elimina
    2. Encara arrosseguem moltes pors fruit d'aquella nit.

      Elimina